OBJECTIU DEL TREBALL

Aquest treball pretén acostar-se a la geografia de la regió dolomítica, des de la formació de la serralada fins al paisatge humà que la conforma en l'actualitat. La singularitat d'aquest treball, més enllà de la breu presentació que fem dels diferents aspectes, són els enllaços que podreu trobar en cadascun dels apartats.
Així l'ànim d'aquest bloc no és el de mostrar una informació exhaustiva, sinó el de posar en coneixement i alhora oferir la informació directament de les fonts que la publiquen, o de treballs universitaris complerts que sempre abarcaran, i seran capaços d'explicar millor allò al que nosaltres, per la naturalesa d'aquest treball, només ens podem aproximar.

2.1 - Situació Geogràfica i Administrativa



Per veure la situació de la regió dels Dolomites dins l'Estat Italià, podeu ampliar el mapa fent un click a sobre:


Detall de la zona dels Dolomites, clickeu a sobre per ampliar



Coordenades: Entre els 11 i 13º de longitud Est i els 46 i 47º de latitud Nord

Com es pot veure en el mapa de localització, els Dolomites es troben totalment dins del territori Italià, concretament estan repartits entre la regió autònoma del Trentino-Alto Adiggio i la província de Belluno que pertany a la regió del Veneto, de les quals en depenen administrativament. La ciutat més coneguda d'aquesta regió per la seva dimensió turística i de projecció internacional, i també per trobar-se al bell mig de la serralada alpina és Cortina D'Ampezzo, que s'ha convertit en la "imatge" de la regió dolomítica. No obstant, la ciutat més important es Trento, capital de la província del Trentino que està situada al extrem Sud-oest dels Dolomites.

La regió del Trentino-Alto Adigio, té una superficie de 13.600 km2 i uns 900.000 habitants, es va incorporar a Itàlia després de la primera guerra mundial, per les seves característiques culturals i linguistiques, una part de la població es de parla Tedesca, llengua emparentada amb l'alemany que des de l'any 1998 gaudeix d'un estatut legal que pretén salvaguardar les característiques i tradicions lingüístiques i culturals. Aquesta regió disposa d'una ampla autonomia que es va concretar l'any 1946, just acabada la 2ª guerra mundial. Aquest enllaç ens ha dut a una organització ciemen, el Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions i el butlletí del centre mercator: dret i legislació lingüística , concretament el número de maig de 2000, on es pot llegir l'original i una traducció al català d'aquest estatut legal.

L'ànim d'aquest bloc no és el de mostrar una informació exhaustiva, sinó el de posar en coneixement i alhora oferir la informació directament de les fonts que la publiquen, o de treballs universitaris complerts que sempre abarcaran, i seran capaços d'explicar millor allò al que nosaltres, per la naturalesa d'aquest treball, només ens podem aproximar.

A nivell administratiu les dues regions autònomes disposen de pàgina web oficial amb gran varietat d'informació, des de tràmits on line a informació sobre el patrimoni natural, cultural i turístic de les seves regions respectives.