OBJECTIU DEL TREBALL

Aquest treball pretén acostar-se a la geografia de la regió dolomítica, des de la formació de la serralada fins al paisatge humà que la conforma en l'actualitat. La singularitat d'aquest treball, més enllà de la breu presentació que fem dels diferents aspectes, són els enllaços que podreu trobar en cadascun dels apartats.
Així l'ànim d'aquest bloc no és el de mostrar una informació exhaustiva, sinó el de posar en coneixement i alhora oferir la informació directament de les fonts que la publiquen, o de treballs universitaris complerts que sempre abarcaran, i seran capaços d'explicar millor allò al que nosaltres, per la naturalesa d'aquest treball, només ens podem aproximar.

2.2 - Morfologia dels Dolomites







Foto:Trei Chimie di Lavaredo, fons propi



Els Dolomites, deuen el seu nom al geòleg francès Deodat de Dolomieu que va descobrir la roca dolomita, la principal component d'aquestes muntanyes l'any 1791. Són una serralada marginal dels Alps italians que presenta una morfologia molt especial i diferenciada del resta de les formacions alpines, caracteritzada pel tipus de roca que la forma. Aquest caràcter especial han fer que els Dolomites hagin estat molt estudiades per geòlegs de tot el món.
Els espectaculars grups de muntanyes disposades d'est a oest configuren unes formacions calcàries de roca dolomita que es varen començar a formar durant l'era Mesozoica per acumulació de sediments, donant lloc a les actuals roques sedimentàries estratificades. Posteriorment a l'Era Terciària la col·lisió entre les plaques africana i europea va donar lloc al plegament i elevació d'aquests sediments. Finalment els fenòmens Kàrstics sobre les roques calcàries, l'erosió diferencial propiciada pels agents climàtics, els cursos fluvials i les glaceres varen modular els plegaments donant lloc a les impresionants formes que es poden contemplar i que són un destí obligat pels estudiosos de la geomorfologia i també pels amants de l'alpinisme i l'escalada, la primera foto presenta un dels grups més coneguts -Trei Chimie di Lavaredo - on escaladors de molts països s'hi troben per pujar les seves parets verticals.
Si esteu interesats en les característiques geomorfològiques d'aquest massís podeu veure una presentació realitzada pel professor M.Panizza de la Universitat de Modena que va presentar a Estrasburg el Febrer de 2009, amb el nom de "Geomorphodiversity of the Dolomites and some remarks on recents rocks falls" . En aquesta presentació el professor Panizza explica els diferents origens de les formes úniques del massís dolomític, des de les línies de falla que testimonien antigues fractures, fins a l'efecte que hi han produit les condicions climàtiques al llarg dels segles. A diferència d'altres regions alpines en que el gel és el principal actor de la morfogènesi, aquí és l'aigua en estat líquid la que anirà dissolent els materials més tous per deixar al descobert aquests impressionants cingles. Òbviament les parts més elevades del massís han estat sotmeses a l'acció del gel, però en cap cas la glaciar és la morfologia dominant. Més enllà d'aquest aclariment, l'estudi es centra en la formacio del relleu a partir de despreniments de terra i els karsts, ambdós processos relacionats amb l'aigua en estat líquid.
Un altre article igualment interessant és Geology of the Dolomites dels professors Alfonso Bosellini, Piero Gianolla, and Marco Stefani, on exposen els diferents materials que formen la serralada, des de les dolomites que donen lloc al massís fins a materials d'origen volcànic que testimonien una activitat tel·lúrica anterior, així com el moment i la manera en que es van formar. També conté un perfil de conjunt on es pot observar la varietat de materials que formen el massís, i a on els podem trobar.



Foto: Grupo de Sella, fons propi







Dolomita; Museo de Minerología de la UAM







Per obtenir més informació de la dolomita com a mineral, el següent enllaç us durà la pàgina web del Museo de Mineralogía, depenent del CSIC i la Universitat Autònoma de Madrid. A part de la dolomita hi podeu trobar fitxes per diferents minerals.
El govern de la província de Belluno ha creat el Parc nacional dels Dolomites de Belluno, que presenta la seva web en castellà. És molt completa i està ben estructurada, en diferents àrees, hi ha una breu però correcta introducció a la geologia, els boscos, la fauna, i d'altres aspectes relacionats amb la riquesa natural del parc.