OBJECTIU DEL TREBALL

Aquest treball pretén acostar-se a la geografia de la regió dolomítica, des de la formació de la serralada fins al paisatge humà que la conforma en l'actualitat. La singularitat d'aquest treball, més enllà de la breu presentació que fem dels diferents aspectes, són els enllaços que podreu trobar en cadascun dels apartats.
Així l'ànim d'aquest bloc no és el de mostrar una informació exhaustiva, sinó el de posar en coneixement i alhora oferir la informació directament de les fonts que la publiquen, o de treballs universitaris complerts que sempre abarcaran, i seran capaços d'explicar millor allò al que nosaltres, per la naturalesa d'aquest treball, només ens podem aproximar.

4.1 - Les muntanyes

Com ja em comentat anteriorment, les muntanyes i valls d'aquesta regio alpina son l'anima cultural i motor economic de la regio, creiem que val la pena profundir una mica sobre aquest relleu tan peculiar.
Malgrat la imponent majestuositat de les muntanyes d'aquesta regió, les infinites valls que les envolten estan molt antropitzades i això fa que sigui relativament fàcil accedir a molts dels colls i passos situats casi tots entre els 2000 i 3000 m. d'alçada, no tan fàcil és guanyar els cims, ja que molts d'ells estan protegits per grans parets, essent reservada la seva ascensió per els experts escaladors que hi troben en la seva dificultat un veritable alicient.
Foto: La Marmolatta; fons propi

De l'infinitat de grups de muntanyes que hi ha, podem destacar per la seva alçada i la seva bellesa els següents:

La Marmolata (3.343 m.)
Groupe Sella (3.152 m.)
Cattenaccio (2.983 m.)
El Sassolungo (3.181 m.)
Cristallo (3.221 m.)
Tre Cime di Lavaredo (2.999 m.)
Pelmo (3.166 m.)
Monte Civetta (3.220 m.)

Per veure fotos de les muntanyes feu un click: http://www.foto-julius.at/dolomiten.html
o aquesta altra galeria que conté fotos d'ascensions a cims dels Dolomites http://fiveprime.org/hivemind/Tags/climbing,dolomites


Foto: Rifugio Forcella Pordoi; Fons propi



Un altre característica d'aquestes muntanyes es l'existència d'una innumerable xarxa de refugis situats estratègicament de forma que d'un refugi a l'altre com a molt hi ha tres o quatre hores de camí. Tots ofereixen servei de menjar i dormir, això facilita enormement l'excursionisme de travessa que té una gran tradició a tota en tots els Alps. A la foto de la esquerra es pot veure un dels refugis d'alçada que permet puja al Piz Boe (3.152 m.), punt maxim del anomenat Gruppo de Sella, a aquestes facilitats s'hi suma la magnífica senyalització de camins i senders d'alta muntanya que permet situar-se i orientar-se en tot moment en base a una numeracio unívoca dels camins que figura en tots els plànols i guies, siguin excursionistes o turistiques.
Si sou excursionistes també us pot interessar consultar els itineraris d'algunes excursions des de Cortina d'Ampezzo, o la pàgina web del Rifugio de Lavaredo, punt de sortida de l'ascensió a les Trei Cime di Lavaredo, hi ha una galeria fotogràfica espectacular.