La Serralada Alpina es va començar a aixecar a l'era terciaria, fa uns 150 milions d'anys durant el que s'anomena orogènia alpina. Aquest procés d'aixecament de materials no es va donar únicament al cor d'Europa sinó que es va formar tot un cinturó de serralades alpines al sud de la placa eurasiàtica per l'impacte d'aquesta amb altres plaques que s'estaven, i de fet encara ho estan, desplaçant-se en direcció contrària.
Font: http://www-sst.unil.ch/musee/geosciences/regions/chaine_alpes/formation/index.htm
Per ampliar cliqueu a sobre els gràfics
En un primer moment les dues masses continentals estan separades per un mar (interior). Al desplaçar-se les dues plaques el mar es va tancant mentre es van aixecant els sediments dipositats al fons. Finalment les dues plaques queden una sobre l'altra i el resultat de la col·lisió és la serralada muntanyosa.
Aquest article no és més que una breu aproximació al procés de formació de la serralada, per tal d'aprofundir més en el tema, hem optat per oferir directament els enllaços a unes fonts fiables, hem escollit alguns enllaços provinents de diverses fonts, tots ells elaborats per entitats i professors de prestigi, que comentarem breument:
El museu cantonal de Geologia de Laussanne en col·laboració amb el Departament de Ciències de la Terra de la Universitat de Laussane han elaborat un web amb recursos didàctics molt interessants sobre la formació de les serralades alpines, els gràfics i les explicacions són molt entenedors, i repassen tot el procés orogènic des de les eres geològiques més allunyades. A més dins d'aquest web també és possible de trobar-hi enllaços als webs d'altres entitats que es dediquen a la divulgació científica, que tot i ocupar-se a d'altres temes, val la pena tenir-les en compte.
Finalment aquest enllaç us direccionarà directament a una animació que mostra la deriva continental durant els darrers centenars de milions d'anys. És una aplicació senzilla però que transmet la idea que la superfície de la Terra és un entorn dinàmic en els processos de creació i destrucció es succeeixen contínuament Animació sobre la deriva continental que transcorre en paral·lel a una taula de temps geològic. Aquesta animació ha estat realitzada dins el programa PALEOMAP PROJECT pel professor Christopher R. Scotese i està vinculada a la pàgina web del Museu de Paleontologia de la Universitat de Berkeley